Skip to content

Fördelarna med ett mobilt bredband

Mobilt bredband är ett bredbandsalternativ till ADSL och fiberuppkoppling. Mobilt bredband har tidigare blivit sett som ett dyrt bredband. Idag har dock priserna generellt sjunkit och numera erbjuder leverantörerna av mobilt bredband också obegränsad surf.

Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband är en bredbandsuppkoppling som går via det mobila nätverket. Till skillnad från ADSL och fiber är det också mobilt så till vida att du kan ta det med dig på resan eller till fritidshuset. Mobila bredband har SIM-kort som du sätter in i ett modem, i en dongel eller sticka. SIM-kortet kan sedan bli uppkopplat mot det mobila datanätverket och sedan agera modem.

Med modem eller dongel kan du ansluta flera enheter till ditt mobila bredband. Har du däremot en sticka som du sätter i USB-uttaget kan du bara ansluta en enhet till denna. Använder du en metod som gör att du kan ansluta flera enheter till det mobila bredbandet så kan du använda det som ditt hem-internet.

Abonnemang eller kontantkort

Det finns två typer av mobila bredband. Det ena är via abonnemang och det andra är via kontaktkort.

Abonnemang:

  • Fungerar som ett vanligt löpande abonnemang
  • Passar dig som vill ha det mobila bredbandet som din huvudsakliga bredbandsuppkoppling
  • Ofta mobilt bredband obegränsat med surf
  • Kan välja ett abonnemang som passar dina behov
  • Ingår oftast ett modem vid köp av abonnemang

Kontantkort:

  • Passar om du vill ha en internetuppkoppling på resan, fritidshuset eller i båten
  • Du fyller på med surf inför den period som du vill använda ditt kontanta mobila bredband
  • Passar ej som huvudsakligt hem-internet då det blir för dyrt utan abonnemang
  • Passar även den som har till exempel fiber hemma men som vill kunna ha internet i stugan eller på campingen

Fri surf

Ju mer surf desto bättre! Förr var mobila bredband alltid begränsade till en viss surfmängd per månad. Numera har allt fler bredbandsoperatörer valt att erbjuda fri surf. Detta kostar något mer, men eftersom konkurrensen ökar så sjunker också priserna med tiden.

Fri surf är ofta nödvändigt om du ska använda det mobila bredbandet som din huvudsakliga uppkoppling. Arbetar du hemifrån, har barn som studerar hemifrån, tittar på TV, film och spelar spel online krävs det också mer surf.

Se dock upp med det finstilta i avtalet om det mobila bredbandet. I vissa fall marknadsförs mobilt bredband som fri surf, med obegränsad surfmängd med mera. Dock kan hastighetsbegränsningar införas om du överstiger en viss datamängd under en viss period. I verkligheten är det alltså inte helt och hållet ”fri surf” som gäller.

Hastigheter och mobilt bredband

Mobilt bredband har något lägre hastigheter än fiber. Den genomsnittliga hastigheten är dock 7-60 Mbit/sekund. Denna hastighet påverkas dock mer utav yttre störningar än vid fiberuppkoppling. Fiber blir inte påverkat av exempelvis om du har ett berg i närheten som stör signalerna. Inte heller dåligt väder påverkar hastigheten. Med mobilt bredband kan dock dessa saker orsaka störningar, även om väderstörningarna som oftast är övergående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *