Skip to content

Såhär hittar du ett bra elavtal

Är det dags att byta elavtal? Kanske tycker du att ditt gamla elavtal är för dyrt och inte kommer från rätt sorts energikällor? Kanske har du haft samma elavtal så länge att det faktiskt är dags att se om du kan få ett bättre erbjudande?

Att byta elavtal är inte alltid så lätt. I denna artikel kommer vi därför att ge dig matnyttiga tips och råd om hur du undviker de vanligaste fällorna samt hur du hittar ett elavtal på ett enkelt sätt.

Fast eller rörligt elpris

Det många funderar över är om de ska välja ett fast eller rörligt elpris. Som kund vill du alltid få det billigaste priset. Det gäller dock att inte ta snabba beslut. I längden kan det bli kostsamt. För att välja om fast eller rörligt elpris passar dig måste du först fråga dig:

  • Hur din ekonomi ser ut – har du goda marginaler eller är din ekonomi något ansträngd?
  • Är din elförbrukning hög eller låg, och varierar den kraftigt under året?

Historiskt sett har ett rörligt elpris lönat sig över tid. Det som dock kan uppstå är att under vissa perioder höjs elpriset kraftigt. Det betyder att du antingen måste kunna avstå vissa elförbrukande aktiviteter eller ha råd att betala en extra hög elräkning eller två.

Fördelen med ett fast elpris är att du alltid vet hur stor din elkostnad blir i förväg, och att du inte behöver oroa dig för pristoppar. Har du dessutom ett avtal med ett relativt lågt elpris kan du tycka att förutsägbarheten är värd de extra kronorna som fastpris kostar.

Framtiden är oviss

Tänk dock på att även om det historiskt sett har varit billigare med ett rörligt elpris säger det ingenting om framtiden. Såväl politiska beslut som naturkatastrofer och klimatförändringar kan snabbt förändra prisbilden. Detta är något att ha i åtanke.

Rörligt elpris

Här är det en stor fördel, och viktigt, att hitta elleverantörer och avtal med korta bindningstider och korta uppsägningstider. Detta eftersom du kan få ett väldigt lågt pris månaden för nytecknande, men vid en senare månad kan leverantörens kostnader ha ökat. Du kan då snabbt vilja ändra elleverantör och avtal.

En månad är ett exempel på en snabb och bra uppsägningstid. Ju kortare desto bättre, och du bör undvika bindningstider och uppsägningstider som är längre än ett år. Detta eftersom du mer aktivt måste skydda dig från prisvariationer när du väljer ett rörligt elpris.

Fast elpris

När det gäller fasta elpris är situationen en annan. Här vill du få en ganska lång bindningstid, men alltid så låg uppsägningstid som möjligt. Detta eftersom en längre bindningstid garanterar dig det elpris som du nyss avtalat om. Bindningstiderna brukar variera mellan 1 till 3 år.

Att binda dig längre än 3 år kan göra att du går miste om bättre erbjudanden och prissänkningar på fasta elprisavtal. Omteckningsrätt kan ibland vara något som leverantörer av el erbjuder dig så att du kan få så billig el som möjligt. Det betyder att du kan teckna om avtalet hos samma leverantör och få det nya, lägre priset. Observera då att ibland förlängs din bindningstid, vilket kanske inte alltid är fördelaktigt.

Jämförelsesajter

Att jämföra elpriser och elavtal på så kallade jämförelsesajter kan vara ett bra val. Här kan du ofta fylla i vilka parametrar som är viktiga för dig så som grön el och liknande. Du får också fylla i nuvarande elförbrukning, var du bor med mera. Detta görs så att elpriserna blir så riktiga som möjligt.

En fördel med dessa jämförelsesajter är att du i lugn och ro kan jämföra priser och klicka in på de olika hemsidorna för att läsa på mer noggrant.

Telefonförsäljare

Vi rekommenderar att du själv jämför elavtal och i lugn och ro bestämmer dig. Ringer en elförsäljare dig och du tycker det verkar intressant ska du vara ifrågasättande och ställa frågor om bindningstider, uppsägningstider med mera.

Tänk också på att du ska få hem ett skriftligt dokument där avtalet finns beskrivet. Därefter ska du tacka ja till detta, eller kunna neka och dra dig ur avtalet.

Vi rekommenderar dock att du ber telefonförsäljaren att skicka dig information brevledes, eller att du säger att du själv kollar upp deras företag och erbjudanden. Detta för att undvika att du tecknar ofördelaktiga avtal eller ingår avtal med svartlistade företag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *