Skip to content

Bredband via fiber

Med fiber bredband får du en signal via optiskt ljus. Detta gör det möjligt för dig att få höga hastigheter. Dessutom kan du överföra stora mängder data. Med bredband via fiber får du samma hastighet för uppladdning som nedladdning. Det innebär alltså både när du skickar samt tar emot data.

Vad är fiber bredband?

Själva fibern är tillverkad är tunn som ett hårstrå och tillverkad i glas eller i plats. Det r en optisk fiberkabel som ansluts till en bostad. Där kopplas den till en media omvandlare. Mediaomvandlaren omvandlar ljussignaler till elektriska signaler för din bostads uppkopplade enheter ska ha möjligheten att kunna te emot information.

Det fungerar på samma sätt åt andra håller när enheterna skicka elektriska signaler som omvandlas till ljussignaler i mediaomvandlaren innan de går ut i fibern och ut på internet.

Hur snabbt är bredband via fiber?

Idag är fiber den snabbaste och mest framtidssäkra bredbandsanslutning. Hastigheten kan variera mellan 100 Mbit/s för Cat5 och upp till 1 000 Mbit/ s för Cat6. Detta beror på vad det är för nätverksöverföring i fastighetsnätet samt vilken kategori av kabel som används, exempel på kabel är Cat5, Cat5e och Cat6.

Några stadsnät har lanserat hastigheter på upp till hela 10 000 Mbit/s men för det behövs det en Cat7 kabel för nätverksöverföringen.

Dock är det typiska baspaktet för fiberanslutning ett abonnemang på 100 Mbit / s. Det finns självklart andra abonnemang men detta är standard.

Tips när du vill ha bredband via fiber

Fiberdragning innebär vanligtvis ganska höga kostnader. Det är därför bra om du ser över vad anslutningen totalt kostnad och om du får någon form av månadsavgift efter att du har anslutits. Detta kan exempelvis vara när- eller serviceavgift.

Bra saker att tänka på:

  • Vad kostar anslutningen till fibernätet?
  • När ska kostnaden betalas
  • Finns det möjlighet till avbetalning om behovet finns och i så fall hur ser villkoren för avbetalningen ut?
  • Vad ingår i kostnaden?
  • Grävs det ända fram till din tomt eller måste du kanske gräva själv
  • Är priset med eller utan rot- eller rutavdrag?

En leverantör behöver inte erbjuda rot- och rutavdrag utan det är frivilligt. Vill du ha möjligheten att använda dig av rot- eller rutavdrag måste du därför avtala om detta med leverantören. Det är även bra att kontrollera med Skatteverket så du har rätt till skattereduktion.

Fördelar med fiber bredband

Idag är fiber den teknik för fast bredband som levererar högst hastigheter samt är mest utbredd. Några fördelar är:

  • Obegränsad data
  • Går via fibernätet vilket innebär snabbhet och stabilitet
  • Fungerar bra om du vill streama
  • Finns utbrett i landet

Trådlöst internet vill de flesta ha och det kan du få genom att sätta upp WiFi i ditt hem med en router. Tänk dock på att om du vill utnyttja den maximala hastigheten måste du har en trådlös router som kan hantera den snabba dataöverföringen.